• Header-kenniscentrum-1.jpg

« Back

Planten stekken: hoe doet u dat?

hoe-maak-je-stekken-1-bac-online.jpg11 Sep

Tuinplanten, kasplanten, kamerplanten: u kunt elke plant stekken. Het voordeel van stekken is dat de nieuwe planten genetisch gelijk zijn aan de moederplant en aan elkaar. Zo krijgt u een gelijkmatige tuin of kas. Welke manier van stekken het meest geschikt is verschilt per gewas. Er zijn 10 methodes waarop u een plant kunt stekken. In dit blog bespreken we deze methodes en leggen we u uit hoe u de groei kunt bevorderen.

Eerst een aantal algemene tips:

  • Gebruik altijd een scherp mes of snoeischaar. De wond van de plant zal dan sneller helen en u gaat schimmelvorming tegen.
  • De beste lengte van een stek is tussen de 10 en 14 centimeter;
  • Neem alleen een stek van een gezonde plant.
  • Snijdt een stevige stengel af.
  • Reinig de pot waarin u de stek plaatst.
  • Geef jonge stekken regenwater.
  • Verwijder verdorde en verdroogde bladeren van de stek.

Kopstekken

Deze stekmethode is ideaal voor frambozen, bomen en rozen. Knip de kopstek direct onder een blad van de moederplant af. Zorg ervoor dat u de stek recht afknipt. Plaats de stek in licht vochtige grond en druk hem zacht aan. Bescherm de stek tegen fel zonlicht.

Stengelstekken

Een stengelstek is hetzelfde als een kopstek, maar zonder kop. Het is bij deze methode belangrijk een uitgerijpte stek te gebruiken: een stevige stengel. De methode wordt gebruikt bij Hortensia’s, Rhipsalis planten en Euphorbia soorten.

Bladstekken

Bij bladstekken is een blad de nieuwe stek. Het kan op diverse manieren uitgevoerd worden: blad met bladsteel, blad met alleen de hoofdnerf, blad met zijnerven, met gescheurd blad en met ingesneden nerven. Welke manier geschikt is ligt aan de plantensoort.

Wortelstekken

Het stekken van de wortel kunt u het beste in november of december doen. De planten zijn dan in rust. Snij 2 wortels van een plant af tot vlak boven of onder de kluit. Plaats deze plant direct terug. Onder andere de Rododendron en de Anthurium kunt u op deze wijze stekken.

Afleggen

Neem een luchtwortel, tak of stengel en buig deze richting de grond. Zorg ervoor dat de tak, wortel of stengel de grond raakt. De plant zal op deze manier verder groeien. Deze methode werkt vooral bij klimplanten, zoals de Philodendron en Scindapsus.

Oculeren

Met oculeren plakt u als het ware de ene plant op de andere plant. Samen gaan ze verder als 1. Maak een snede in de donorstam en knip een tak van de plant die u wilt oculeren af. Vouw het gedeelte wat in de donorstam heeft gesneden open en plaats daar de afgeknipte tak. Gebruik een touwtje om dit aan elkaar vast te binden. Rozen zijn zeer geschikt om op deze manier te stekken.

Marcotteren

Deze methode is geschikt voor diverse bomen. Het is de bedoeling dat u een tak van de moederplant ontdoet van bladeren en daar nieuwe wortelgroei stimuleert. Deze wortelgroei krijgt u als volgt: doe een combinatie van substraat, aarde en watten in een plastic zak en bindt dit vast aan de stam. Na een paar weken ontstaan hier nieuwe wortels. Zaag deze nieuwe plant vervolgens af onder het nieuwe wortelgestel, zodat deze in kan ontwortelen in een pot.

Enten

Bij enten maakt u een deel van een plant vast aan de donorplant. Snijd een driehoek in de donorstam en knip het gedeelte dat u wilt enten in tegenovergestelde vorm af. Vervolgens plaatst u dit in de driehoekige snede van de donorstam. Maak het vast met tape of touw. Enten wordt vooral gedaan met de Ficus Panda en verschillende Euphorbia soorten.   

Houtstek

Deze methode is geschikt voor fruitbomen. Wacht tot de blaadjes van de struiken gevallen zijn en tot de stekken die u gaat knippen goed gerijpt zijn. Een rijpe stek herkent u aan de donkerbruine kleur. Snijd het middelste stuk van de stengel af en plant deze in het voorjaar. 

Delen

Bij delen trekt u een gezonde plant voorzichtig uit elkaar. Vervolgens verpot u dit als 2 of 4 individuele planten. Met name de Strelitzia Reginae en de Zamioculcas zijn geschikt voor deze methode.

Stekgroei bevorderen

De groei van een stek kunt u optimaliseren met BioClone Gel. De gel zorgt voor versnelde wortelgroei en beschermd tegen ziekten. Stop de onderkant van de stek in 20 tot 30 millimeter gel en laat deze daar 2 minuten inzitten. Vervolgens plaatst u de stek in het groeimedium. BioClone Gel is voorzien van het Vegan Keurmerk en kunt u dus toepassen als u veganistisch teelt link blog veganistische teelt.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het stekken van planten? Of over BioClone Gel? Stel vooral uw vraag. Wij geven u graag advies.

« Back

Scroll to top