Kunnen planten stress hebben?
Een plant kan stress ervaren als deze te maken krijgt met moeilijke omstandigheden. Stress bij planten is een biologische reactie om de strijd aan te gaan met situaties die hun gezondheid negatief beïnvloeden. Hier zijn ze erg goed in. Ze hebben allerlei afweermechanismen ontwikkeld tegen verkeerde schimmels, droogte, hitte, kou en planteneters. Hierdoor kunnen ze overleven.
Als kweker kunt u uw plant ondersteuning bieden bij het bestrijden van stressfactoren, zodat deze optimaal kan bloeien en een goede opbrengst heeft. In dit artikel bespreken we 7 stressfactoren.
Stressfactor 1. Te weinig of te veel water
Deze stressfactor herkent u aan verwelking. Het is belangrijk precies te weten hoeveel water uw plant nodig heeft, want dit verschilt per soort. In ons blog ‘Hoeveel water hebben mijn planten nodig?’ vindt u tips hoe u dit bepaalt en wat u doet als uw plant te veel of te weinig water heeft gekregen.
Stressfactor 2. Een verkeerde standplaats
Dé juiste standplaats is er niet. Iedere plantensoort heeft andere behoeften. De ene plant heeft bijvoorbeeld meer licht nodig dan de andere of een hogere temperatuur. Controleer van tevoren deze kenmerken, zodat u de plant direct op de juiste plaats zet.
Hoe komt u erachter dat uw plant op de verkeerde plaats staat? Als de bladeren bruine of zwarte vlekken krijgen, dan is de plaats te warm of te droog. Heeft de plant last van afvallende bladeren? Dan is de omgevingstemperatuur te laag, of uw plant staat op de tocht. Een houten plaat onder de pot creëert extra bescherming. Krijgt de plant gele toppen? Ook dan kan de omgeving te koud zijn. Worden de stengels zwak? Dan heeft u de pot op een te donkere plaats gezet.
Ook als u uw planten in één keer van binnen naar buiten verplaatst kan dat stress veroorzaken. We raden u aan eerst een beschutting te bouwen, zodat de overgang niet zo groot is.
Stressfactor 3. Tekort aan voedingsstoffen
Als de bladeren van de plant verkleuren, duidt dat doorgaans op een tekort aan voedingsstoffen. In plantenvoeding zitten sporenelementen die zorgen voor groei en de werking van bepaalde functies. Als de plant te weinig van deze elementen binnenkrijgt, of juist te veel, kan dat schadelijk zijn. In ons blog ‘Wat zijn sportenelementen?’ kunt u hier meer over lezen. Als u maatregelen heeft genomen, maar de verkleuring blijft aanhouden, dan kan er ook een probleem zijn met de pH-waarde ofwel de zuurtegraad. U kunt de pH-waarde beïnvloeden met de producten pH- en pH+ in ons assortiment.
Stressfactor 4. Te droge lucht
In de winter is de lucht droger. De bladeren kunnen uitdrogen en bedekt raken met stof. Hierdoor neemt de plant onvoldoende licht op. Verwijder het stof regelmatig, bijvoorbeeld met behulp van een vochtige doek.
Stressfactor 5. Te hoge luchtvochtigheid
Als de luchtvochtigheid te hoog is, kan de plant zijn waterdamp niet kwijt. Dit is niet goed, want er is dan geen plek meer in de wortels om nieuwe voedingsstoffen op te nemen. We raden u aan een goede afzuiging, een ventilator of een luchtontvochtiger aan te schaffen.
Stressfactor 6. Verpotten
Voor een plant is verpotten een ingrijpende gebeurtenis. Hij komt in een nieuwe omgeving, moet wennen aan een nieuwe bodem en verliest wortels. De bladeren kunnen daardoor geel verkleuren of afvallen. Als u er goed op let dat de potgrond de juiste voedingsstoffen bevat, kan er weinig misgaan. Doorgaans is de plant na een tijdje helemaal gewend zijn aan de nieuwe situatie en zal verder groeien.
Stressfactor 7: Ziekten en plagen
Een plant kan ook te maken krijgen met ziekten en plagen. Denk aan verkeerde schimmels, wortelrot of een insectenplaag. We raden u aan bij een insectenplaag de plant uit de buurt te zetten van andere planten en contact met ons op te nemen. Lees ook het blog ‘Hoe kan ik zien of mijn plant gezond is’ voor meer informatie.
Bij BAC hebben we diverse producten in ons assortiment waarmee u uw gewas gezond kunt houden, waaronder: Silica Power. Deze plantbooster activeert het bodemleven en versterkt de plantencellen. Uw plant bouwt zo weerstand op tegen plagen en ziekten.
Persoonlijk advies?
Wilt u graag praten met een deskundige over de omstandigheden waarin uw plant groeit? Stel hier uw vraag.